2019. júl 22.

Maximum Bonelli 6. - Martin Mystère

írta: Kalmár Tibi
Maximum Bonelli 6. - Martin Mystère

Jacques a foltját

Nem írtam még a Maximum Bonelli sorozatról, pedig ez már a hatodik kötete. Vagy az elsővel kell kezdeni, vagy bármelyikkel. Utóbbi opció él.

A Bonelli kiadó kiadványai nagyon jó receptekkel működnek: fogj pár ismert karaktert, gyúrd össze a tulajdonságaikat, nevezd át őket. Persze ez nem csak ennyi, mert a sztorik már egyedi megvalósítások, de mindig lesz egy olyan érzés, hogy "ezt a fickót már láttam valahol". Ezt csak fokozza bizonyos szereplők alliterált neve, ahogy azt a Marvelnél megszoktuk: Dylan Dog, Nathan Never vagy Martin Mystère. Jelen kötet hősének teljes nevét megtöri egy Jacques, ami természetes, ha egy New York-i lakosról van szó...

1982-ben született meg ez a karakter, Indiana Jones és Az elveszett frigyláda fosztogatói pedig egy évvel korábban látott napvilágot. James Bond pedig már '53 óta létezik. Mit akarok ezzel mondani? Semmit. Csak célozgatok. Martin barátunk művészettörténész, archeológus, antropológus, kalandor, író, tévés producer és különleges tárgyak gyűjtője. És nőcsábász. Hűséges társa egy ősemberre hajazó úriember, akinek a neve pár oldalon át nagy gondot okozott. Legalábbis nekem. Sehogy sem értettem, hogy kerül ebbe a kontextusba egy objektumorientált programozási nyelv. Ráadásul a nyolcvanas évek elején, a víz alatt. Majd rájöttem, hogy velem van a gond, az ő neve pedig Java.

Természetesen a kaland és a nyomozás a fő vonal, de találkozunk benne olyan elemekkel, amik furán hatnak. Néha soknak hat az adagolt információ, pedig ez nem történelem vagy földrajz könyv. Két érzés között lavíroztam: Nils Holgersson csodálatos utazása Svédországon át, és családom bizonyos tagjainak oktató jellegű megjegyzései. De az elsőnél ez érdekesebb, a másodiknál pedig kevésbé zavaróbb. Max. tényleg tanulok valamit.

Van benne főgonosz/ősellenség is, bár sokat nem tudunk meg róla, csak...nem nevezzük nevén. Meg a kötet címadói, a Titokzatos fekete ruhások. Nevezzük őket egyszerűen Men in Black-nek. Ez a szervezet megjelenik itt-ott, különböző alkotásokban, különböző célokkal, de az alapelv ugyanaz. Itt is fény derül rá, még a vége előtt.

Már az első oldalaktól olyan, mint egy régi akciófilm, bőven megszórva thriller és krimi elemekkel. A képvilág, a dinamika, minden. És ha megfogott, nem is enged el.

 

mb_6_cover.jpgMaximum Bonelli 6. kötet
Martin Mystère #1 - Titokzatos fekete ruhások

Írta: Alfredo Castelli
Rajzolta: Giancarlo Alessandrini
Fordította: Koszoru Péter
Szerkesztette: Tálosi András

Kiadó: GooBo
96 oldal, fekete-fehér

Szólj hozzá

képregény GooBo Bonelli