2019. máj 29.

Fenegyerek: Sárga

írta: Kalmár Tibi
Fenegyerek: Sárga

"Drága Karen! Félek..."

 Más naplóját, levelezését elolvasni bunkóság, bűn. A szerelmeslevélről nem is beszélve. Mégis megteszem, elég gyakran. Volt olyan, hogy hetente többször is. Ilyen a közszereplők és a szuperhősök élete, mindenki részleteket szeretne megtudni. Minél intimebb, annál jobb.

 Néha jó egyet vissza is lépni, a múltat és a történéseket áttekinteni, vagy akár külső szemlélőként látni. Egy napló nagyon jó lehet erre a célra. Vagy egy levél, egy barátnak, egy ismerősnek, egy szerelemnek. Még akkor is, ha az a szerelem él, de a címzett már nem. Attól még nem lesz könnyebb neki írni, sőt. Igaz, benne van az a biztonság, hogy nem olvassa el, nem lesz miért szégyenkezni, pironkodni. Ezt teszi Matt is, barátja, Foggy tanácsára hallgatva. És milyen jól teszi.

 Általában gyerekkorban kezdődő eredettörténetet kapunk, most viszont kicsivel  a diploma előtt ismerkedünk meg a Murdock családdal. Ha egyáltalán nem ismered a Fenegyerek történetét, ezt a bekezdést ne olvasd tovább. Mert itt sem maradnak ki azok az elkerülhetetlen események, amelyek nélkül nem is lenne Fenegyerek. "Bunyós" Murdock halála, a "Nelson & Murdock" ügyvédi iroda megalapítása, a fiatal titkárnő, Karen megjelenése. A többi már történelem.

 Nehéz megfogalmazni, hogy miért jó ez a képregény. Nincsenek túlzottan mélyenszántó gondolatok, erős filozófiai töltet. Annál inkább érzelmi vonalon létezik és működik. Nem, nem romantikus ponyva, de picit mégis. Olvasható amikor rossz kedved van, amikor jó, amikor vidám vagy, amikor szomorú. De leginkább akkor, amikor van időd olvasni.

 Loeb és Sale több soron is bizonyítottak. A közös munkáik mindenképp megérnek egy olvasást, de inkább többet. Magyarul már olvashattuk tőlük a "Batman: Long Halloween" (Batman: Hosszú Halloween), illetve a "Spider-Man: Blue" (Pókember: Kék) köteteket. Ki tudja? Talán valamikor a "Hulk: Grey" és a "Captain America: White" is sorra kerülnek...

 Fenegyerek, kicsit másképp. A kezdetek, kicsit másképp. Az érzelmek, mert vannak.

 

3087078_big.jpg

Eredeti cím: Daredevil: Yellow

Kiadó: Marvel Comics (2001-2002)

Szöveg: Jeph Loeb

Illusztráció: Tim Sale

Magyar változat kiadója: Fumax (keménytáblás, 192 x 284 mm, 168 oldal)

Szólj hozzá

képregény Marvel Daredevil Fenegyerek Fumax