2019. sze 18.

X-O Manowar 1. - Kard által

írta: Kalmár Tibi
X-O Manowar 1. - Kard által

 Valiant magyarul. Most már ilyen is van. "- Végre!", mondhatnám. De mondom is? Annyira jó ez a Valiant? Kell ez nekünk?

 Mi is ez a Valiant? (Még egy kérdés, már csak ez hiányzott...) A cég alapításának harmincadik évfordulóját éljük, tehát 1989-ben hozta létre Jim Shooter - volt Marveles főszerkesztő -, illetve egy Steven Massarsky nevű üzletember. Öt évvel később a Valiant Comics kiadót felvásárolta az Acclaim Entertainment (igen, a játékszoftveres), amely 2004-ben csődbe ment. A következő évben a céget újraindították, a Valiant Entertainment részeként. 2018-ban pedig a kínai DMG Entertainment bekebelezte a Valiant Entertainmentet. Nna, ez a pénzügy.

 1991-ben adták ki az első képregényüket, majd még egy sor másikat is. Volt köztük pár nagyon sikeres, bár a színezés (nem csak) mai szemmel eléggé...fura, de a karakterek és a történetek valami újat hoztak. Lehet erről mesélni, utánaolvasni, stb., de ezután jön, ami minket is érdekel (és érint): a 2012-es újraindítás. Négy sor indult el: az X-O Manowar, a Harbinger, a Bloodshot és az Archer & Armstrong, az egyik májusban, a másik júniusban, és így tovább. Hatalmas siker, meg minden.

 Tökéletes belépő a Valiant univerzumba az X-O Manowar, mert ez volt az első kiadvány az új korszakban. Ne számítsunk világmegváltásra, eldobom az agyam feelingre, korszakalkotó megoldásokra. Nem azért, mert nem fordulhatnak elő, csak ne így nézzünk az egészre. Szuperhősös képregény, néha nagyon kiszámítható, néha pedig indul homlokra a csattanós, "hogy én erre nem gondoltam...". Máskor pedig egy már majdnem elfelejtett szálat kap fel a történet, ami végig pörög, tempóban marad. A főszereplőnk Aric, a dák, a vizigótok vezetője, aki az ötödik században a Római Birodalom ellen harcol, majd jönnek a vine (fordításban: borág) harcosok, és itt "kicsit" felborul az amúgy sem létező nyugalom. A borító és a cím elárulja, hogy lesz majd egy exo-öltözék, ami valószínűleg különleges erővel vértezi fel a viselőjét, illetve űrbéli bonyodalmakra is számíthatunk. Ezen túl minden spoiler lenne, azt pedig nem szeretném.

 Jóval könnyebb a helyzet, mint a nagyon régóta működő kiadóknál (DC, Marvel, vagy akár Dark Horse, IDW). A régi vonalon sok a franchise, sok a reboot, sokáig "kell" visszaolvasni, ha meg akarunk ismerni egy karaktert. A Valiant esetében ez csak 2012-ig nyúlhat vissza, és nincs milliónyi alternatív világ (lásd máshol az Ultimate, Amazing, Spectacular, Sensational, Superior, és még fene tudja, mi van még...). Fogod az első kötetet, megtudod, ki a karakter (vagy páros, mert olyan is van/lesz), kapsz egy viszonylag teljes sztorit, majd türelmetlenül várod a következőt!

 Egy próbát megér! De lesz az több is... ;)

x_o_001_hun_cover.jpg

 

X-O Manowar 1. (Valiant 1.) - Kard által

Írta: Robert Venditti
Rajzolta: Cary Nord
Kihúzta: Stefano Gaudiano
Színezte: Moose Baumann

Fordította: Kóbor Róbert
Szerkesztette: Tálosi András

112 oldal, színes

Kiadó: GooBo (vásárlás itt)

Szólj hozzá

képregény GooBo Valiant